היחס בין שווי שוק המניות בארה"ב לבין גודל הכלכלה כפול מהממוצע ההיסטורי וגבוה משמעותית משיאה של בועת הדוט.קום, לפי דו"ח של אסטרטג השווקים הראשי של ג'ונס טריידינג – כך דיווח אתר מרקטווץ'
קטעים נבחרים מכתבה ב TheMarker מיום 13 בנובמבר 2021 :
[[[[[[[[[[ לכתבה המלאה ב TheMarker לחצו כאן ]]]]]]]]]]
…מייקל אורורק, אסטרטג השווקים הראשי של חברת השירותים הפיננסיים ג'ונס טריידינג, מציע לכל מי שמקנן בלבו ספק האם יש בועה בשוק המניות בארה"ב, להביט בגרף שמציג את היחס בין שווי שוק המניות לבין גודל הכלכלה.
…אתר החדשות מרקטווץ' דיווח כי לפי גרף שהציג אורורק בדו"ח למשקיעים תחת הכותרת "במקרה של ספקות לגבי הבועה", שווי השוק המצרפי של החברות הנכללות במדד המניות S&P 500 (-0.32% 4211.99) מהווה כעת 177% מהתוצר המקומי הגולמי (GDP) של ארה"ב. זהו ערך גבוה משמעותית מ-121% בשיאה של בועת הדוט.קום בשנת 2000, וכפליים מהממוצע ב-30 השנים האחרונות.
…"אפילו עם גידול חד יותר בתמ"ג הנומינלי בזכות האינפלציה, נהיה זקוקים לצמיחה של 8% במשך עשור כדי לחזור לממוצע ההיסטורי של היחס בין שווי השוק לתמ"ג", כתב אורורק בדו"ח למשקיעים. "זה אמור לצייר תמונה עגומה של עד כמה השוק יקר כיום ביחס לבועת המניות של הדור הקודם.
…"מכיוון שהשווקים הפיננסיים בארה"ב הגיעו לרמות חדשות של טירוף, רצינו לוודא שנתעד את הרגע הזה למען הדורות הבאים. ככל הנראה, לא למדנו דבר מהבועות בשוקי המניות, הדיור והאשראי שהתרחשו בין השנים 1999–2008", הוסיף.
…אורורק הזכיר בדו"ח את הנפילה בת ה-80% של מדד נאסד"ק בין מארס 2000 לאוקטובר 2002, לאחר התפוצצות בועת מניות האינטרנט, וציין כי מניית אמזון (+3.12% 2986.78) – אחת מהחברות הבולטות ביותר בבועת הדוט.קום – איבדה 95% מערכה בין דצמבר 1999 לספטמבר 2001.
…בדומה לאסטרטגים אחרים, בהם הכלכלן ומשקיע האג"ח מוחמד אל עריאן, גם אורורק מייחס את היווצרות הבועה הנוכחית לצעדים שנקטו הבנק הפדרלי ובנקים מרכזיים אחרים בעולם. "העולם כיום אינו טוב יותר מכפי שהיה לפני שני עשורים, ואפשר לטעון שמצבו גרוע יותר", כתב. "פשוט טריליוני הדולרים הנוספים הללו שנכנסו לכלכלה בתוך פרק זמן קצר סיפקו כביכול הצדקה להערכות שווי שאינן בנות-קיימא".
"יותר ספקולטיביות מאשר בשנות ה-20"
…בתחילת השבוע, הזהיר בנק מורגן סטנלי (-3.76% 90.03) כי המדיניות המוניטרית המרחיבה של הבנק הפדרלי והזינוק באינפלציה הותירו את המשקיעים עם ריבית ריאלית שלילית, שמזינה בועות בנכסים. "שפל של כל הזמנים בריביות הריאליות השליליות נוטה ליצור הפרזות ותשואות עתידיות שליליות", כתבה ליזה שלט, מנהלת ההשקעות הראשית של חטיבת ניהול העושר של מורגן סטנלי, בדו"ח למשקיעים ביום שני, לפי דיווח מרקטווץ'. "אנחנו חוששים כי מדיניות הפד מנותקת מנתוני היסוד".
"יותר ספקולטיביות מאשר בשנות ה-20", כתב ברי בציוץ בחשבונו בטוויטר. "יותר הערכות שווי מנופחות מאשר בשנות ה-90. יותר סכסוכים גאופוליטיים וכלכליים מאשר בשנות ה-70".